sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Toiveesta..

"En tiedä saako tästä ihan postausta, mutta kiinnostaisi tietää huomaako sen katalonialaisuuden siellä miten hyvin tai siis niin.. Esim. Palvellaanko ensin katalaaniksi, puhuvatko ihmiset sitä keskenään kuinka paljon? Mieltävätkö paikalliset itsensä ensisijaisesti katalonialaisiksi vai espanjalaisiksi? "

kyseli kkinnass, ja ajattelin vastata mahdollisimman hyvin näin lyhyehkön postauksen muodossa.


Wikipedia: Katalaani

"Katalaani (català) on kieli, joka kuuluu indoeurooppalaisen kielikunnan romaaniseen kieliryhmään ja jota puhutaan Espanjassa(Katalonian ja Valencian maakunnat, El Carxe Murcian maakunnassa sekä Baleaarien ja Pityuusien saaret Mallorca, Menorca, Ibiza - katalaaniksi Eivissa - ja Formentera), RanskassaAndorrassa sekä Algheron kaupungissa Sardiniassa. Katalaaninkielisistä maista ja alueista käytetään katalaaniksi mielellään yhteisnimitystä Els Països Catalans.
Valencian maakunnan asukkaat kutsuvat omaa kielimuotoaan mielellään nimellä valencià ja mallorcalaiset mallorquì, ja paikalliset autonomiset maakuntahallitukset ovat pyrkineet jossain määrin ohjaamaan näiden kielimuotojen normittamista omiin suuntiinsa saadakseen ne näyttämään eri kieliltä. Kyseessä ovat kuitenkin saman kielen eri murteet, ja niiden erottamispyrkimykset ovat luonteeltaan ennen kaikkea poliittisia. Esimerkiksi vakavasti otettavista valencialaisista ja baleaarilaisista kaunokirjailijoista ehdoton enemmistö kirjoittaa samaa kirjakieltä kuin varsinaisen Katalonian asukkaat, ja paikallisten murteiden muotoja ja sanastoa käytetään ennen kaikkea kirjallisten tarpeiden mukaan, kuten antamaan paikallisväriä."


"Palvellaanko siellä katalaaniksi?"
- Yhtään liioittelematta voin sanoa, että kaikkialla ihmiset puhuvat niin katalaania kuin espanjaakin, mutta esimerkiksi sairaaloissa ensisijaisena kielenä on kuitenkin katalaani. Sama homma virastoissa, päiväkodeissa, kirjastoissa jne.. Ravintoloissa menút ovat yleensä molemmilla kielillä, joissain paikoissa myös englanniksi.
Ilman katalaania pärjää, mutta espanjankielen opetteleminen on aika välttämättömyys, jos ihan elämää alkaa täällä rakentamaan, eikä esimerkiksi lääkärikäyntejä ajatellut hoitaa kielimuurin takia yksityisellä. Englantia on turha olettaa kenenkään virkailijankaan puhuvan, sillä paikallisista englantia sujuvasti osaavat yleensä vain nuoret. Harva niistä lääkäreistäkään tosiaan englantia puhuu paria lausetta enempää.

Itseäni hävettää kun olen niin ujo puhumaan, mutta sentään ymmärrän/kirjoitan suhteellisen sujuvasti espanjaa. Katalaania osaan pikkuriikkisen. Tiedän joitain tapauksia, jotka eivät vielä vuosienkaan täällä asumisen jälkeen ole oppineet lähes sanaakaan espanjaa. Hävettää hyvinkin suuresti heidän puolestaan, en ymmärrä miten aikuiset ihmiset voivat olla niin välinpitämättömiä ja juntteja(?), etteivät asuinmaansa kieltä voi opetella edes muutaman lauseen verran.. Sitä sitten vaan hengailevat muiden omasta maasta kotoisin olevien kanssa, etteivät vahingossakaan opi.. :)

"Puhuvatko ihmiset sitä keskenään kuinka paljon?"
- Katalaania keskenään puhuvat ovat yleensä alkuperäisiä katalonialaisia. Enpä ole tainnut yhteenkään muualta Espanjasta tai ulkomailta kotoisin olevaan katalaania huvikseen puhuvaan törmätä. Jos näet kaksi Barcelonassa syntynyttä ja kasvanutta keskustelemassa, he luultavasti puhuvat keskenään katalaania. Isommissa porukoissa/porukoissa joissa kaikki eivät ole katalonialaisia, on kielenä automaattisesti tietenkin espanja.

"Mieltävätkö paikalliset itsensä ensisijaisesti katalonialaisiksi vai espanjalaisiksi?"
- Ehdottomasti katalonialaisiksi. Suurin osa tuntemistani katalonialaisista ovat hyvinkin ylpeitä juuristaan, ja jotkut hieman loukkaantuvatkin, jos menet kutsumaan heitä espanjalaisiksi.

Pitänee kuitenkin muistaa, että meillä täällä Barcelonassa on ihmisiä niin Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta, Australiasta, Etelä-Amerikasta kuin ihan jokaisesta muustakin maailman kolkasta - väestö on yhtä kirjavaa kuin pussillinen hedelmäkarkkeja. Niinkin suuressa kaupungissa kuin Barcelona, törmää varmasti monen muun maan kansalaiseen hyvin lyhyelläkin visiitillä.  Lomareissun pärjää aivan loistavasti englannin kielellä ja parilla espanjan kielisellä sanalla!

Dzii

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä. Jotenkin oikeanlaisia käsityksiä mulla oli, mutta kyllä tää valaisi vähän lisää :)

    VastaaPoista