keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Barcelona (Part3) - Dzii turistioppaana

!NEWSFLASH!
- Barcelonassa Ei ole Manu Chaon perustamaa baaria, vaikka esimerkiksi jotkin matkaoppaat niin väittävätkin.
- Rullalautailu yleisillä paikoilla on laitonta.
-Kannabiksen hallussapito on laitonta. Kotikasvatus(ja kotona polttaminen)tosin on laillista, jos asunnossa ei kasva enempää kuin 1 kasvi per asukas. 
- Yleinen sakko metroliputta matkustamisesta, on 100€. Tarkastajan yllättäessä, pienet valkoiset valheet - kuten nimesi ja osoitteesi, ovat oiva keino välttyä jälkiharmilta.
- Barcelona on monelle kotikaupunki, siinä missä sinulle Turku tai vaikka Seinäjoki. Kunnioitathan naapureita - vaikka sinä olisitkin lomalla, joidenkin täytyy aamulla herätä töihin. Voin kertoa, että ei ole kiva herätä kadulla riehuvien humalaisten turistien örvellykseen. Jos kuitenkin ehdottomasti haluat metelöidä, älä ihmettele jos joltain parvekkeelta lentää niskaasi kylmää vettä. Todella moni keskustassa asuva on ottanut tavaksi vesisankojen tyhjentämisen yöllä meluavien ihmisten päälle. 
- Kaikenlainen nakuileminen muualla kuin rannalla, on nykyään laissa kielletty. Ethän siis tallustele kaupungilla pelkästään shortsit ja bikinien yläosa päällä.


Taskuvarkaat
Näistä kuulee aina ja kaikkialta, mutta totuus on kuitenkin se, että maalaisjärjellä pärjää suurin osa matkailijoista ilman minkäänlaisia ongelmia. 
Maalaisjärki =
- Älä kanna lompakkoa/puhelinta/passia takataskussasi
- Älä esittele uutta iPhoneasi syrjäisillä ja epäilyttävillä pikkukaduilla (ainakaan keskellä yötä)
- Pidä järjestelmäkamera olkalaukun tapaan niin, että hihna menee poikittain toisen kätesi alta
- Älä jätä tavaroitasi vartioimatta yleisillä paikoilla
- Uutta hienoa kultakelloa ei myöskään tarvitse esitellä jokaiselle vastaantulijalle
- Älä kulje (varsinkaan keskustassa tai turistikohteissa) lompakko/puhelin/passi/kamera/muu arvotavara kädessä
- Kaatokännit ja baarista/klubilta pitäisi selviytyä kävelemällä takaisin majapaikkaan? Älä kävele yksin
- Pidä silmät auki

Suurin riski joutua ryöstetyksi, on yöllä baarien suljettua. Helpoimmat uhrit ovat klubeilta/baareista nukkumaan matkalla olevat humalaiset turistit. Eikö se nyt ihan Suomessakin ole suositeltua, ettei kukaan lähde aamuyöllä harhailemaan yksin kotiin? Jos ei muuta, niin taksin kyytiin edes sitten.

Aina ei tosin mene nallekarkit tasan, vaikka kuinka kovasti yrittäisi - Dziikin on ryöstetty!

Oli 2009 Lokakuu ja olin täällä lomalla. Oltiin siskoni kanssa oltu koko yö Apolossa tanssimassa (Part1:ssä mainittu Nasty Mondays!), ja joskus aamukuudelta oli aika lähteä takaisin siskoni luokse nukkumaan. Aina siskoni kotikadulle asti, matka sujui täysin ilman ongelmia. Pelleiltiin jotain omiamme ja naureskeltiin niin kovasti, että parit ohikulkijat hieman ihmettelivätkin. Heti kotikadulle kääntyessämme, meidän peräämme lähti 2 ilmeisesti teini-ikäistä marokkolaispoikaa. Toinen kulki pyörällä, toinen käveli vieressä.
Hieman ennen kuin oltiin päästy siskoni kotiovelle, siskoni näperrellessä avaimia, nappasi toinen näistä pojista siskoni laukusta. Sen verran kovin veti, että laukun hihna repesi (tätä ihmetellään vieläkin) ja pojat saivat laukun(=kaikki meidän tavaramme). Lähdettiin vielä perään, mutta eipä siitä mitään apua ollut. Kävellen kulkenut poika hyppäsi laukun napattuaan samantien pyörän taakse ja edessä oleva alkoi polkemaan vimmatusti. Menetettiin kamerani, lompakkoni(luottokortit, käteiset), passini, puhelimeni, siskoni lompakko, siskoni toinen puhelin - Kaikki. Jälkeenpäin sain  paikallisen poliisin avustuksella passin ja joitain korttejani takaisin.

Tuo oli kuitenkin ainoa kerta, kun mut on täällä ryöstetty. Tuokin oli mun mielestä, näin jälkikäteen mietittynä, vain todella huonoa tuuria. Varmasti näytettiinkin aivan turisteilta, sinisilmäisiltä ja humalaisilta vielä kaiken lisäksi. Kaksi helposti keikattavaa tyttöä.

Mulla on kohta kaksi vuotta Barcelonassa asumista takana, eikä kertaakaan ole mitään vastaavaa sattunut. Ei edes lähellekään. Tämä alue jolla nykyään asun, on täysin lapsiperheiden valtaamaa, ns. parempaa seutua. Keskustassa asuessani poliisit, juopot ja ihmeelliset tapahtumat olivat täysin arkipäivää naapurustossamme - täällä ainoa mekkala on lasten parkuminen. Enää en kyllä niin keskustaan muuttaisikaan, viihdyn täällä liian hyvin. Omaa rauhaa ja hiljaiset yöt - ei löydy sen parempaa.
Entisessä asunnossa moinen rauha ei kuulunut arkeen, saatika viikonloppuihin.
Yhteen aikaan mulla oli kämppiksiä jopa kahdeksan kappaletta. Onneksi oli sentään oma huone.
Ydinkeskustassa asuminen on mielestäni ideaali vaihtoehto nuorelle ihmiselle, joka on juuri muuttanut Barcelonaan ja haluaa tutustua kaupunkiin ja sen menoihin. Huoneen saa vuokrattua 150-400€llä/kk ja kämpät ovat lähes poikkeuksetta kimppakämppiä - joka taas tarkoittaa loistavaa tilaisuutta tutustua uusiin ihmisiin.

juicyjones
Dzii / Barcelona / Lokakuu 2009
Kuva otettu JuicyJones - nimisessä vegemestassa keskustassa. Hyvät sapuskat!
Huomenna jatkuu Barcelona (Part4), aiheella...?

Dzii

7 kommenttia:

 1. tosi hyviä vinkkejä/ohjeita !

  http://holyfacepalm.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Tattista maalaisjärkiohjeista! Joskus se kun tuppaa unohtumaan :D Ja aika paska tuo teidän ryöstö, tuollaisessa tilanteessa kun ei mahda mitään :/ Toivottavasti ei satu omalle lomalle tuommoista!

  VastaaPoista
 3. Sun täytyy iskeä joku komea personal bodyguard itsellesi!;)

  VastaaPoista
 4. Haha, loistava suunnitelma! :-D

  VastaaPoista
 5. No eikös!;)
  Niin milloin sulla olikaan reissu edessä?

  VastaaPoista
 6. 21.-26.10. jos näin äkkiseltään oikein muistan, on tässä vielä aikaa hankkia turvamies :-D

  VastaaPoista